Instagram
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. (09) 4774 180
syk@syk.fi
Kartta
13.09.2017

Liikennevalvontaa Science-kurssilla 8.9.2017

Perjantaina ennen koulun alkua oppilaat valvoivat liikennettä koulun sisääntuloväylillä. Kummallakin väylällä on liikennemerkki, joka kieltää moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajon klo 8 ja 15 välillä koulun pihaan. Lisäkilpi kertoo, että huoltoajo on kuitenkin sallittu. Lisäksi uimahallin puoleisella ajoväylällä lukee lisäkilvessä, että ei koske henkilökuntaa. Tieliikennelain mukaan huoltoajoksi katsotaan:
- Hankalasti kuljetettavien tavaroiden kuljetus ja huoltoliikenne.
- Lasten kuljetus silloin, kun yhdellä henkilöllä on valvottavana vähintään kaksi alle seitsemänvuotiasta lasta.
- Vammaisen ihmisen kuljettaminen tai tällaisen kuljettama ajoneuvo.
- Alueen huoltoon ja vartiointiin liittyvä ajo silloin, kun se on välttämätöntä.
- Taksilla ajo.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että lasten tuominen koulun pihaan ei ole sallittua. Tämä on ymmärrettävää, koska piha-alueella liikkuvat autot voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Olemme huomanneet, että lapsia tuodaan aamuisin koulun pihaan autolla. Tästä johtuen halusimme tutkia, kuinka moni tuo aamulla lapsen koulun pihaan.

Pysäytimme kaikki koulun pihaan pyrkineet autoilijat ja kysyimme heiltä, miksi ajavat piha-alueelle. Lähempänä Vihdintietä olevan ajoväylän eli pääsisäänkäynnin ajokieltoa noudatettiin hyvin. Tätä sisäänkäyntiä käytti aamulla yksi opettaja, yksi taksi ja yksi huoltoauto. Tämän lisäksi kaksi autoilijaa kääntyi, kun huomasivat meidät keltaisissa huomioliiveissämme. Toisella ajoväylällä eli uimahallin puolella olimme pysäyttämässä autoja ilman huomioliivejä. Neljä autoilijaa kääntyi pois sisääntuloväylältä meidät havaittuaan. Tätä sisäänajoväylää käytti aamulla 12 opettajaa, 7 opiskelijaa, yksi taksi, yksi huoltoauto, kaksi liikuntarajoitteista, aamunavauksen pitäjä ja 5 oppilasta mopoilla. Ajokiellosta piittaamattomia autoilijoita oli aamulla 10. Pihaan ajoon selitykseksi saimme:
”En huomannut liikennemerkkiä”
”Oppilas ei jaksa kantaa soitinta koululle kadunvarresta”
”Tiesin, että ei saa ajaa, mutta ajan silti”
”Tiesin kyllä, mutta olen ajanut tästä jo kymmenen vuoden ajan”
”Tiesin, mutta en muistanut”

Lisäksi huomioimme, että muutama autoilija ei mielestämme noudattanut koulun piha-alueella olevaa 10 km/h nopeusrajoitusta. Varsinkin mopoilijat ajoivat piha-alueella kovaa vauhtia.

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. 09 4774 180
syk@syk.fi
Kartta