Instagram
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. (09) 4774 180
syk@syk.fi
Kartta
Kuvat: 

Juhlat ja tapahtumat

Alaotsikko: 
Juhlia ja perinteitä
Teksti: 

SYK:ssa on lukuvuoden aikana useita juhlia ja tapahtumia. Perinteitä pidetään suuressa arvossa ja niiden siirtäminen uusille oppilaspolville koetaan merkittävänä kasvatustehtävänä.

 

Juhlissa korostetaan hyvää käytöstä ja juhlapukeutumista.

 • Juhlasaliin ei viedä takkeja, reppuja, syötävää tai juotavaa.
 • Juhlasaliin saapuvat viimeisinä rehtorit ja kunniavieraat, joiden saapumista kunnioitetaan seisten; juhlaväki istuutuu vasta arvovieraiden esimerkistä.
 • Kännykät tai muut laitteet eivät kuulu juhlaan.
 • Haratauksissa ei taputeta.
 • Juhlasta poistuvat aina ensin rehtorit ja mahdolliset vieraat ja vasta sitten oppilaat.
Kuvat: 
Alaotsikko: 
Syyslukukausi
Teksti: 
 • Seikkailuilta (syyskuu) järjestetään talon uusille kolmasluokkalaisille. Järjestäjinä ovat koulun seitsemäsluokkalaiset teatteri-ilmaisun opettajan johdolla. Illan aikana oppilaat tekevät hauskoja tehtäviä ja ilta päättyy riemukkaaseen ilotulitukseen koulun pihalla. Luokanvalvojat osallistuvat itse illan tapahtumaan valvojina.
 • Halloween (lokakuu) on luottamusoppilaiden järjestämä teemapäivä, jolloin pukeudutaan halloweenasuihin ja nautitaan hauskasta ohjelmasta.
 • Adventtihartaus (marraskuu) järjestetään juhlasalissa. Tunnin pitäjä kokoaa oppilaansa jonoon ja vie heidät juhlasaliin. ET-oppilaaat opiskelevat hartauden aikana kirjastossa.
 • Itsenäisyyspäiväjuhla (joulukuu) vietetään arvokkaasti. Juhlavalla pukeutumisella kunnioitamme juhlan luonnetta. Suomen lipun poistuessa yleisö seisoo. Lukion juhlan jälkeen kaikki opettajat kokoontuvat opettajanhuoneeseen itsenäisyyden juhlakahville. Myös koulun vanhat opettajat kunnioittavat tilaisuuttaläsnäolollaan. Helsingin kaupungin pormestari on useana vuonna kutsunut kaikki kaupungin neljäsluokkalaiset luokseen Finlandia-talolle itsenäisyyden juhlavastaanottoon. Myös meidän koulumme ovat kutsuvieraita luokanvalvojansa johdolla. Tanssit opetellaan liikuntatunneilla ja käytöstapoja harjoitellaan äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla. Neljäsluokkalaiset esiintyvät koko koululle juhla-aulassa ennen koulun omaa itsenäisyyspäiväjuhlaa.
 • Joulukirkko (joulukuu) pidetään perinteisesti Johanneksen kirkossa. Siellä on luokka-asteille varatut paikat, jotka selviävät jo muutamaa päivää aiemmin luokanvalvojan tiistaitiedotteesta. Yhdeksäsluokkalaiset menevät koululta yhdessä kolmasluokkalaisten kanssa kirkkoon. Muiden luokkien oppilaat ilmoittavat tulostaan koululle tai suoraan kirkolle luokanvalvojalleen. Koululta tulevien oppilaiden kirkkoon vienti ja takaisin tuonti on luokanvalvojan ja luokanvalvojaa avustavan opettajan vastuulla.
 • Elämänkatsomustiedon tapahtuma pidetään joulukirkkopäivänä koululla ET-oppilaille. Ohjelmassa on elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmaan liittyvä eri-ikäisten joukkueiden tietokilpailu. 
 • Joulujuhlat (joulukuu) pidetään kahdessa vuorossa. Luokanvalvoja kokoontuu ensin kotiluokkaansa oppilaiden kanssa. Juhla alkaa kolmasluokkalaisten ja abiturienttien tonttutansseilla, minkä jälkeen yleisö siirtyy juhlasaliin seuraamaan kahdeksasluokkalaistenesittämää joulunäytelmää. Neljännen luokan oppilaat näyttelevät pieniä rooleja. Näytelmän jälkeen luokanvalvoja jakaa todistukset kotiluokassa; vanhemmat ovat tervetulleita luokkaan.
Kuvat: 
Alaotsikko: 
Kevätlukukausi
Teksti: 
 • Abit-opet-lentopallomatsissa (tammikuu) on suuren urheilujuhlan tuntua.
 • Luokat lavalla (helmikuu) kokoaa luokat lavalle sittämään yhteisen laulun. Luokka voi itse suunnitella esitykseen koreografian, mainoksen ja puvustuksen. Luokkia säestää opebändi Rovio.
 • Ystävänpäivä (helmikuu) on luottamusoppilaiden järjestämä hauska välituntitapahtuma.
 • Penkkareita ja vanhojenpäivää (helmikuu) vietetään ennen hiihtolomaa ennalta ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Penkkareiden jälkeen koulun viidesluokkalaiset siivoavat koulun karkkipapereista ja muista roskista.
 • Pääsiäishartaudet pidetään juhlasalissa. Tunnin pitäjä vie luokkansa hartauteen. ET-oppilaaat opiskelevat hartauden aikana kirjastossa
 • Vappua (huhtikuu) juhlitaan yhteisesti ennalta ilmoitetun ohjelman mukaan. Alaluokat tanssivat luokittain vapputanssit, jotka on harjoiteltu etukäteen liikuntatunnilla.
 • Kevätkirkkoon osallistuvat (toukokuu/kesäkuu) kävelevät kirkolle yhdessä oman luokan kanssa. Musiikillinen jumalanpalvelus pidetään erikseen ala- ja yläluokille Munkkivuoren kirkossa.
 • Kevätkirkolle vaihtoehtoinen kevättapahtuma pidetään samaan aikaan: tapahtumassa eri-ikäiset oppilaat keskustelevat etiikan ja filosofian aiheista.
 • Retkipäivä (toukokuu/kesäkuu) on kevään toiseksi viimeinen koulupäivä. Alaluokkien luottamusoppilaat keksivät päivälle pukeutumisteeman, jonka mukaan luokista kootut piknikryhmät pukeutuvat. Päivä vietetään Tähtitorninmäellä iloisen retkitunnelman merkeissä, ja päivä huipentuu luokkien välisiin köydenvetokilpailuihin. Alakoululaiset suunnittelevat itse ruokailunsa; koululta saamme mukaamme juomapullot edellisenä päivänä. Retkellä ovat mukana kaikki alakoululuokat luokanvalvojineen ja avustavine opettajineen.
 • Kevätjuhlia (toukokuu/kesäkuu) on kolme. Yläluokkien juhla alkaa klo 8.00 ja alaluokkien klo 9.00. Perusopetuksen varsinaiseen juhlaaan vanhemmat eivät valitettavasti mahdu. Lakkiaiset alkavat klo 10.30. Luokanvalvoja huolehtii omasta luokastaan ja todistuksista, ja vanhemmat ovat tervetulleita luokkaan.
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. 09 4774 180
syk@syk.fi
Kartta