Instagram
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. (09) 4774 180
syk@syk.fi
Kartta
Toimittajakoulu haastattelee: Uudet valinnaiskurssit
09.02.2017

Arjen sankarit

Haastattelimme kotitalouden opettajaa Noora Sarjamoa, joka vetää kolmosluokkalaisille Arjen sankarit valinnaiskurssia. Kurssilla tehdään yhdessä pieniä välipaloja ja opetellaan arjen taitoja leikkimielisin keinoin. Tänään oppilaat tekivät välipalaa ja kuvasivat pienet elokuvat kaupassa käynnistä ja siellä käyttäytymisestä. Lapset jaettiin pieniin ryhmiin ja he kuvasivat pätkät, joissa näytettiin, kuinka käyttäytyä kaupassa ja kuinka ei. Noora kertoi, että oppilaat ovat olleet innokkaina mukana, ja etenkin ruoan tekeminen on ollut oppilaista mieluisaa. Tähän mennessä kurssilla on tehty erilaisia välipaloja, kuten smoothieta ja marjarahkaa. Lisäksi tunneilla on kuvattu lyhytelokuvia, pelattu Kahootia ja puhuttu lasten arjesta ympäri maailmaa. Hankalaa kurssin toteuttamisessa on ollut se, että kotitalousluokka ei ollut käytettävissä kurssin aikana.

Elsa, Reeta ja Eero

 

Sukella elokuvien maailmaan

Liisa Sierlan kurssilla saa tosiaan sukeltaa erilaisten elokuvien maailmaan. Siellä saa tutustua muun muassa elokuvien ikärajoihin, erikoisefekteihin, kuvakulmiin ja –kokoihin, sekä elokuviin. Kurssilla käy MedKa:sta eli Mediakasvatuskeskuksesta ihmisiä pitämässä työpajaa kuvakulmiin liittyen, ja Tuomo Kintikka käy puhumassa erikoisefekteistä. Oppilaat ovat tehneet kuvakulmaharjoituksia ja omat pienet elokuvansa. He ovat olleet innostuneita ja heidän mielestään kurssilla on ollut kivaa. Heistä oli kivointa katsoa elokuvaa ja tehdä siitä arvostelua. Oppilaat suosittelevat tätä kurssia lämpimästi muille.

Oiva ja Katarina

 

Kuvataiteen valinnaisainekurssi

Kävimme Elinan Ronkasen kolmosten valinnaisainekurssilla haastattelemassa ja ottamassa kuvia. He tekevät kuvataidetöitä tarinoihin liittyen. Luokassa toimitaan aktiivisesti ja iloisissa tunnelmissa. ”Tunneilla on todella hauskaa, koska saa askarrella ja perehtyä enemmän satuihin”, kolmoset sanoivat. Elina lukee kolmosille tarinan, jonka perusteella he askartelevat asioita kuten pipareiden koristelu, muumitaloja ja paperinukkeja joista he tekisivät mm nukke-esityksen. ”Halusin tämän valinnaisaineen opettajaksi, sillä olen kiinnostunut saduista, kertomuksista ja kuvantekemisestä”, Elina kertoo. ”Oppilaat ovat innoissaan ja keskittyneitä työn tekemiseen, vaikka joskus joitakin pitää pitää ruodussa”, Elina jatkaa.

Aurora, Matilda ja Nuutti

 

Kulissien takana-kurssi

Kävimme haastattelemassa kolmasluokkien valinnaiskurssin vetäjää Janne Pantsaria ja paria kolmasluokkalaista koulun pukuvarastossa, eli Mörskässä. Pantsar kertoi, että oppilaat ovat tehneet ahkerasti töitä ja että kurssin vetäminen on ollut hauskaa.
Oppilaat ovat nauttineet kurssilla olosta, ja heidän mielestään kivoin juttu mitä he ovat tehneet kurssilla ovat pienoismallit.  Pientä negatiivista palautetta tuli, mutta muuten kurssi on ollut todella kiva oppilaiden mielestä. Oppilaat ovat menossa seuraavalla kerralla oopperaan katsomaan lavasteita ja pukuja.

Heidi Virtanen, Ada Ihamuotila ja Urho Ahtola

Kirjallisuuskeskustelu
02.02.2017
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. 09 4774 180
syk@syk.fi
Kartta