Instagram
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. (09) 4774 180
syk@syk.fi
Kartta
Minä & me
31.08.2016

Kolmas-, neljäs- ja viidesluokkalaiset aloittivat syyslukukauden yhteisellä taideprojektilla "Minä & me". Jokainen luokka sai oman värin ja yhdessä omakuvat muodostavat kauniin värikokonaisuuden, kuten me sykkiläisetkin!

Luokkien värit:

  • 3a sinoberinpunainen
  • 5a ja 5b oranssi
  • 4d krominkeltainen
  • 4c kadmiuminkeltainen
  • 4a ja 4b vihreä
  • 3d preussinsininen
  • 3c ultramariininsininen
  • 5d ja 5c violetti
  • 3b karmiininpunainen

Yökoulun valinnaiset työpajat
23.08.2016
Kuudesluokkalaisilla oli yökoulu torstain ja perjantain välisenä yönä. Yökoulussa suoritettiin valinnaisaineita, joista oppilaat saivat valita kaksi vaihtoehtoa, mutta he pääsivät vain yhteen työpisteeseen illan aikana. Jokaista työpistettä ohjasi opettaja.  Valinnaisaineina olivat ympäristötaide, ensiapu, viihdytys, ruoka, suunnistus ja viestintä ja raportointi. Oppilaat yöpyivät joko teltoissa koulun piha-alueella tai koulun sisätiloissa.
 
Ympäristötaide
 
Ympäristötaiteessa oppilaat saivat valita omat ryhmät ja keksiä itse mitä tekisivät. Aiheena olivat puut. Niihin piti tehdä jonkinlainen taideteos. Ideat olivat todella luovia ja mielenkiintoisia. Ryhmätyö toimi hienosti ja töiden toteutus oli onnistunut. Yhden ryhmän ideana oli tehdä puuhun ihminen, joka yrittää päästä pois puusta. He tekivät kartongista ja tikuista yhden käden ja jalan, jotta saisivat sen näyttämään siltä, että se yrittäisi päästä pois. He myös piirsivät naaman ihmiselle. Yksi ryhmä teki puuhun portaalin, jonka kautta pääsi toiseen ulottuvuuteen. He repivät paperista paloja ja liimasivat niitä yhteen, työhön lisättiin myös heijastimia jotta se näkyisi pimeässä. Työhön liimattiin myös runsaasti kartongin palasia jotta se näyttäisi galaksilta. Yhden ryhmän tehtävänä oli tehdä puuhun hevonen. Toiselle puolelle puuta tuli kavio ja häntä, toiselle pää ja toinen kavio. Häntä oli heinästä ja muut osat pahvista. Puiden rungoilla kiipeili myös kartonki-ihmisiä, joiden toteuttamisessa oli käytetty piirtämistä ja kartonkia. Päässä keikkui kukkahattu ja rusetti,   hahmolta löytyi myös silmälasit joissa oli heijastin.
 
Ruokaryhmä
 
Ryhmässä valmistettiin herkkupitsaa opettaja Lehvosen johdolla, leipureita oli yhteensä 18. Jokainen ryhmä valmisti kolme pellillistä pitsaa. Ensin pilkottiin sipulit ja tomaatit, sitten sipulit ja jauhelihat ruskistettiin pannulla ja sekaan lisättiin tomaattimurskaa. Taikina laitettiin kohoamaan, jonka jälkeen se levitettiin pellille. Jauhelisipuliseos levitettiin taikinan päälle, lisättiin vielä tomaatit ja juustoraaste. Pitsat laitettiin uuniin paistumaan ja sillä välin oppilaat tekivät banaania ja vaniljajogurttia. Kun pitsat tulivat uunista ja pirtelö oli valmista niitä tarjoiltiin muille oppilaille iltapalaksi.
 
Ensiapuryhmä
 
Ryhmä teki opettavaiset näytelmät iltaohjelmaan. Niissä kerrottiin miten toimia palovamman hoitoa, haavan sitomista ja käärmeen pureman hoitoa. Ryhmäläisillä oli hauskaa, vaikka aluksi oli vaikeaa keksiä tarina.
 
Viihderyhmä
 
Ryhmä suunnitteli esityksiä iltaohjelmaa varten. Ohjelmassa oli komediaa, tietovisoja ja arvuutteluja. Ryhmäläisten mielestä ohjelmia oli kivaa ja hauskaa tehdä. Aikaa oli vähän, tekemistä paljon!
 
Suunnistusryhmä
 
Ryhmä valmisti suunnistusradan kuudesluokkalaisille. He tekivät rasteja radalle, joka oli koulun sisätiloissa. Rastit laminoitiin ja vietiin paikoilleen, jokaisella rastilla oli eri kirjain. Kirjaimista piti muodostaa sana, pisin sana voitti.
 
Viestintäryhmä
Ryhmän tehtävänä oli kuvata, videoida ja haastatella kuudesluokkalaisia koko illan ajan. Illan päätteeksi koottiin materiaali, työstettiin sitä ja koottiin tekstit ja kuvat koulun kotisivuille, Instagramiin ja SYKblogiin. Reporttereiden mielestä työ oli antoisaa ja kivaa, myös raskasta ja haastavaa.
 

Ympäristötaideryhmä teki puille kasvoja.

Viihdetyöpajassa ideoitiin illan ohjelmaa.

Ruokatyöpajassa tehtiin maukkaita pitsoja ja banaanipirtelöä, joita nautittiin iltapalaksi.

 

Suunnistusryhmän ideoimia rasteja kiinnitettiin illan rataa varten.

Ensiapukurssilla työstettiin näytelmiä.

Kuvateksti ja kuvat: Yökoulun mediavalinnaisryhmä

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. 09 4774 180
syk@syk.fi
Kartta