Instagram
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. (09) 4774 180
syk@syk.fi
Kartta
Toimittajana TET-harjoittelussa
28.09.2015

TET-harjoittelussa MTV:n uutistoimituksessa ollut  Helmi Peräkylä 9d kirjoitti jutun turvapaikanhakijoiden urheilupäivästä. Uutinen MTV:n nettisivuilla

Opiskelijat tempaisivat – huippupäivä turvapaikanhakijoille

– Näen vain vastaanottokeskusta, joten tämä on hyvää vaihtelua. En ole ollut tätä tapahtumaa lukuun ottamatta vielä muualla Helsingissä, kertoo Suomessa 11 päivää ollut irakilainen Hussin Saad Töölön kisahallissa.

Saad osallistui Aalto-yliopiston opiskelijoiden järjestämään turvapaikanhakijoiden urheilutapahtumaan.

Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille tarjottiin mahdollisuus osallistua ammattilaisten ohjaamaan liikuntaan muun muassa koripallon ja amerikkalaisen jalkapallon parissa. Mukana oli huippuvalmentajia monista lajeista.

Vuorokaudessa aikaan saatu tapahtuma sai alkunsa kurssitehtävästä.

– Tapahtuma on osa Aalto-yliopiston kurssia. Idea tähän lähti alun perin Suomen Pakolaisavulta. He olivat jo valmiiksi tuomassa tänne pienen porukan nuoria miehiä, ja me päätimme sitten tuoda lisää lajeja ja valmentajia tähän mukaan, selittää tapahtumaa järjestämässä ollut Johanna Vierros.

– Eilen iltapäivällä saimme vihreän valon kisahallilta, ja nyt olemme tässä.

Paikalle saapui noin 80 turvapaikanhakijaa Helsingin vastaanottokeskuksista, pääosa irakilaisia nuoria miehiä. Valtaosa heistä ei puhunut englantia, mutta urheilua se ei tuntunut haittaavaan.

– En ole ajatellut, että yhteisen kielen puute olisi este. Urheiluun liittyvät asiat on helppo ymmärtää ilman puhetta, liikkeen avulla. Kaikenlainen liikunta on asia, joka yhdistää yli kieli- tai muiden rajojen, kertoo Helsinki Roostersin pelaaja ja valmentaja Jaycen Spears.

Koripallosta pitävä Saad toivoo tapaavansa suomalaisia mahdollisimman monenlaisen tekemisen merkeissä.

– Olen maalannut graffiteja, joten haluaisin tavata ihmisiä, jotka voisivat opettaa minua maalaamaan paremmin. Haluan oppia myös suomen kieltä.

Innostusta Suomeen sopeutumiseen siis löytyy, mutta vastassa on muutamia haasteita.

– Kaikki toiminta muualla kuin vastaanottokeskuksissa on tervetullutta, mutta haasteena on se, miten ihmiset saadaan sieltä liikkeelle. Koska heillä ei ole oikeastaan varallisuutta eikä esimerkiksi matkakortteja, he eivät voi käyttää julkista liikennettä niin helposti kuin ajattelisi, pohtii Vierros.

Teksti: Helmi Peräkylä

Essuja ja kasseja
11.09.2015

Käsityötuneilla valmistuivat syksyn ensimmäiset työt: seitsemäsluokkalaisten hienot essut ja neljäsluokkalaisten jälkikassit.

   

 

 

 

Imperativ på skolgården
09.09.2015

Kieliopin kiva opettelu jatkuu, kun 9b kertasi ruotsin käskymuotoja koulun pihalla.

Sijamuotojen muodot
06.09.2015

7b on opiskellut suomen kielen sijamuotoja, joista syntyi veikeitä sanakuvia äidinkielen ja kirjallisuuden tunnilla.

''

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. 09 4774 180
syk@syk.fi
Kartta