Instagram
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. (09) 4774 180
syk@syk.fi
Kartta
Greetings from England
31.03.2015
6a:n mainoksia
31.03.2015
Kasien kielitrailereita
25.03.2015

Kahdeksasluokkalaiset kuvasivat saksan ja ranskan tunneilla hauskoja kielitrailereita.

 

Matkakertomus UNIS-UN-konferenssista 2015
16.03.2015
Kaarlo Kohonen L13a
 
Saapuessamme kuuden hengen porukalla JFK:n lentokentälle New Yorkiin tiistaina 3. maaliskuuta, olo oli sanalla sanoen surrealistinen. Lyhyiden yöunien jälkeen selviydyimme väsyneinä United Nations International Schoolin (UNIS) aulaan kello 8.30 keskiviikkoaamuna. Ensimmäisenä vuorossa oli siirtyminen erinäisiin luokkiin koulun oppilaiden ja muualta konferenssiin matkustaneiden kanssa työpajoihin, joissa alustettiin konferenssin aihetta, kestävää kehitystä. Englanniksi aihe oli kokonaisuudessaan Sustainability: Balancing People, Planet and Profit. Seuraavana vuorossa oli vapaamuotoinen oppilaiden järjestämä tervetuliaistilaisuus jonka jälkeen pääsimme lopultakin lähtemään koululta tutustumaan kaupunkiin ja ennen kaikkea syömään.
 
 
Torstaina alkoi varsinainen konferenssi YK:n pääsalissa ja suunnistimme omille paikoillemme yli kahdensadan muun oppilaan joukossa. Yhdeksältä kohinan loputtua konferenssin tuli avaamaan YK:n operatiivinen johtaja, mutta seuraavana lavalle asteli itse Secretary General, His Excellence, Ban Ki Moon. Sali hiljeni kokonaan ihmisten ottaessa kuvia ja kuunnellessaan hänen sanojaan seuraavan vartin ajan. Kun tilaisuus oli saatu asianmukaisin menoin avattua, ensimmäinen puhuja, Amina Mohammed nousi puhujakorokkeelle aiheenaan kehitysmaat ja kestävä kehitys. Nigerian presidenttien avustajana toiminut nainen piti sisältörikkaan puheen ja vastasi seuraavien puhujiensa tavoin yleisön kysymyksiin. Tämän jälkeen vuoronsa sai Georg Kell YK:sta. Väsymyksen ja jet lagin aiheuttaman lievän kiinnostuksen puutteen takia puheesta ei jäänyt paljoakaan käteen, mutta seuraava ohjelmanumero oli sitäkin mieleenpainuvampi. Kuusi oppilasta osallistui paneeliin suuren salin lavalla muiden oppilaiden esittäessä kysymyksiä. Aiheena oli: pitäisikö yrityksillä olla vastuu ympäristöstä ja ihmisistä? Keskustelu jatkui ja argumentit puolesta ja vastaan olivat laadukkaita yleisön avatessa uusia näkökulmia. Osanottajien saatua sanottavansa sanotuksi, oppilaat siirtyivät YK:n kafeteriaan syömään. 
 
 
Ihmisten purkautuessa takaisin pääsaliin, tunnelma alkoi olla jo hieman hyytynyt. Päivän viimeinen puhuja Jennifer Niebel Newsom antoi odottaa itseään, ennen esitelmäänsä naisten ja miesten muottien poistamisesta Yhdysvalloissa. Hänen oma perheensä ja työnsä toimivat esimerkkeinä puheen keskittyessä vahvasti yhdysvaltain tilanteeseen sukupuolitasa-arvon osalta. Monet aiheet kuulostivat pohjoismaalaisen korviin hieman vanhahtavilta ja itsensä mainostamiselta, mutta ainakin puhe herätti tunteita ja ajatuksia. Vapauduimme konferenssista kolmelta ja loppupäivä oli onneksemme pelkkää vapaa-aikaa.
 
 
 
Perjantaina aamun ensimmäinen puhuja oli Hans Rosling Karolinska Institutetista, Ruotsista. Väestönkehitykseen ja tulevaisuuteen painottunut puhe oli kiinnostava ja havainnollistava kaavioineen. Alussa oppilaat saivat vastata salin tauluilla esitettyihin kysymyksiin ja yleisö oli heti myyty. Koko konferenssin parasta osuutta seurannut National Geographicin Joel Bournen esitys tuntui hieman puuduttavalta kauhukuvien luettelolta. Lounaan jälkeen oli konferenssin toinen paneeli johon osallistui myös koulumme Elina Mäkelä. Öljyputki Kanadasta eteläisiin Yhdysvaltoihin oli selvästi panelisteissa tunteita herättävä aihe ja Elina pysyi hyvin äänessä. Koko konferenssin viimeinen puhuja oli Estela Vazquez. Yleisö alkoi odottaa jo vapaalle pääsyä, kun Puerto Ricosta kotoisin oleva, mutta lähes koko elämänsä New Yorkissa asunut vaikuttaja summasi konferenssin aiheet osuvasti. Viimeisenä vuorossa olivat kiitokset osallistujille ja järjestäjille sekä, totta kai, kuvien ottaminen Suomen pöydässä. Kotiin viemisiksi saatiin uusia näkökulmia sekä kokemuksia, kun palasimme suomeen parin vapaapäivän ja toisen pitkän lennon jälkeen maanantaiaamuna.
 
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. 09 4774 180
syk@syk.fi
Kartta