Instagram
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. (09) 4774 180
syk@syk.fi
Kartta
Keittokirjakurssin helmiä
31.03.2014

SYK:n historian ensimmäiset keittokirjakurssilaiset ovat saaneet keittokirjansa valmiiksi. Lopputuloksena on huikea teos Lohturuokia ympäri maailman. Kirjan ruuat, kuvat, reseptit ja tekstit ovat kaikki kurssilaisten tekemiä. Seuraavassa maisitiaisiksi muutamia kuvia ja reseptejä uunituoreesta julkaisusta.

      
Amerikkalaiset minihampurilaiset
 
Pihvit
600 g jauhelihaa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl vettä
2 rkl meijerivoita
6 minihampurilaissämpylää 
salaatinlehtiä
Cheddar-juustoa (16 kpl)
tomaattia viipaloituna
viipaloitu punasipulia
majoneesia (amerikkalaista)
(ketsuppia)
 
Sämpylät
2 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
25 g voita huoneenlämpöisenä
1 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
½ dl seesaminsiemeniä
 

Sekoita jauhelihan joukkoon suola, pippuri ja 2 rkl vettä. Muotoile 16 pientä pihviä, paista  voissa noin minuutti per puoli. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maidon sekaan. Sekoita joukkoon sulatettu voi, suola ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina 16 osaan. Muotoile taikinasta pyöreitä pullia, aseta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja litistä niitä hieman. Anna kohota noin 15 minuuttia. Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunin keskiosassa 8–10 minuuttia. Täytä hampurilaiset.

 
Japanilaiset ramenburgerit
 
Nuudelisämpylät
5 pussia nuudeleita
vettä
4 kananmunaa
 
Pihvit
500g jauhelihaa
1 dl sipulia
3 rkl vehnäjauhoja
mausteita oman maun mukaan
 
Keitä nuudeleita 3 minuuttia. Valuta loppu vesi pois ja anna jäähtyä. Sekoita joukkoon kananmunat ja muotoile 10 littanaa sämpylää. Laita pyöreän astian (halkaisija 10 cm) sisään elmukelmua ja taputtele nuudelit sen päälle kakuksi. Laita paino päälle ja jääkaappiin. Tee muille hampurilaispuoliskolle sama juttu. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti. Tee tällä välin jauhelihapihvi sekoittamalla liha, pieneksi silputtu sipuli ja mausteet. Muotoile pihvi ohueksi ja paista se. Ota nuudelisämpylät jääkaapista ja paista miedolla lämmöllä (4 min) molemmin puolin kauniin väriseksi.
Kokoa hampurilainen ja täytä mieleiselläsi mausteilla ja höysteillä.
  Espanjalaiset tonnikalatapakset             

1 purkki tonnikalaa

2 kypsää avokadoa
ruokalusikallinen majoneesia
kolme kevätsipulin vartta
balsamietikkaa
sitruunamehua
puolikas tomaatti
mustapippuria
valkosipulisuolaa
tortillakuoria
 
Sekoita tonnikala, avokado, tomaatti, sipuli, majoneesi ja etikka tahnaksi. Leikkaa tortillat kahdeksasosiksi ja levitä täyte tortillapaloille.
 
Thaimaalaiset lehtisuupalat
 
300 g broileria
3 rkl soijakastiketta 
 
Kastike
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2-3 punaista chiliä hienonnettuna
4 rkl Thai Kalakastiketta
4 rkl limetinmehua
3 rkl sokeria 
 
Kääröt 
pinaatinlehtiä 
2 dl suolapähkinöitä hienonnettuna 
½ dl inkivääriä hienonnettuna tai raastettuna 
1 dl salottisipulia hienonnettuna 
½ dl limettiä kuorineen hienonnettuna noin ½ cm paloiksi 
5 punaista chiliä hienonnettuna 
 
Marinoi broileria soijakastikkeessa jonkin aikaa. Leikkaa broileri noin sentin paloiksi ja kypsennä pannulla tilkassa öljyä. Sekoita kastikkeeseen aineet keskenään. Laita kääröihin tulevat ainekset omiin kulhoihin jokainen saa koota oman salaatin lehtikäärönsä. Ota salaatinlehti ja muotoile se kupiksi. Ota jokaisesta kulhosta höysteistä salaatinlehden päälle ja kaada lopuksi teelusikallinen kastiketta.
  Ranskalaiset masariinit            
Pohja
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1/2 muna
 
Täyte
150 g mantelimassaa
50 g voita
1 tl vaniljasokeria/vaniljauutetta
2 1/2 munaa
4 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta
 
Päälle
2 dl mansikanmakuista tomusokeria
1 rkl vettä
 
Valmista pohja nyppimällä voi muiden aineiden kanssa tasaiseksi, pyöräytä palloksi ja laita hetkeksi kylmään lepäämään. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja valmista täyte. Raasta mantelimassa ja sekoita se vatkaimella pehmeän voin kanssa tasaiseksi, lisää vaniljasokeri, muna ja lopuksi vehnäjauho-leivinjauheseos. Ota taikina jääkaapista ja kauli se ohuehkoksi. Leikkaa taikinasta vuokia vähän isompia paloja, painele muottiin reunoja myöten. Kaada täytettä vuokiin niin, että jätät hieman kohoamisvaraa. Paista uunissa 10-15 minuuttia, kunnes leivosten reunat ovat kullanruskeat. Anna leivosten jäähtyä hetki vuoissa, ennen kuin kumoat ne ritilälle jäähtymään täysin. Valmista tomusokerikuorrute, lusikoi jäähtyneiden leivosten päälle. Anna kovettua hetken ja tarjoile.
  Englantilainen porkkanakakku             

 

Pohja

5 kananmunaa
5 dl sokeria
2 tl soodaa
3 tl leivinjauhetta
5 tl kanelia
3 tl vaniliinisokeria
7½ dl vehnäjauhoa
2½ dl sulaa voita tai margariinia tai öljyä
7 dl porkkanaraastetta
 
Kuorrutus
 
200 g tuorejuustoa
400 g tomusokeria
5 tl vaniliinisokeria
pähkinärouhetta 
 
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lisää lopuksi rasva ja porkkanaraaste. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä jäähtyneen pohjan päälle. Sekoita mukaan pähkinärouhe.

 

Koivu ja tähti
26.03.2014

Tunnelmia hienoista Koivu ja tähti -konserteista. Upeaa n.u.k.u.! Kiitos esiintyjät ja järjestäjät!

Mykkäelokuvia Chaplinin tapaan
24.03.2014

4a-luokka taituroi Charlie Chaplin -työpajassa huikeita mykkäelokuvia.

Muurahaisen synty
24.03.2014

"Kuvataiteen kerho Syklissä syntyy kaikanlaista hauskaa – jopa hetken mielijohteesta", kertovat Muurahaisen synty -stopmotionanimaation tekijät Aino Vauhkonen, Julia Sandelin ja Leia Nummisalo 8c-luokalta.

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
Isonnevantie 8
00320 Helsinki
Kanslia puh. 09 4774 180
syk@syk.fi
Kartta